Románia befektetési lehetőségeire fókuszálva

    ÁLLÓFOGADÁS

    Bukaresti Magyar Nagykövetség

    SZAKMAI NAP

    Crown Plaza, Bukarest

20.02.2020

A román piacon jelen lévő legjelentősebb magyar érdekeltségű cégeket is tömörítő Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) a Bukaresti Magyar Nagykövetséggel közösen 2020. február 21-én, „Románia befektetési lehetőségeire fókuszálva” címmel, Bukarestben rendezte meg soron következő konferenciáját. A társszervezők a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozata, illetve a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) bukaresti fiókja voltak.

A rendezvény előestéjén a részvevők számára a nagykövetség állófogadást adott, amelynek első részében alkalom nyílt arra, hogy az új tagok és meghívottak külön csoportokba szerveződve bemutatkozhassanak, illetve megismerkedjenek a RMÜE vezetőivel, tagságával. Ez a kezdeményezés a cégek képviselői részéről igen pozitív visszajelzést kapott. A több mint 100 fős rendezvény résztvevőit Zákonyi Botond nagykövet, Diósi László RMÜE elnök és Gyerkó László RMKT elnök köszöntötte.

 

A fogadás keretében a LOT lengyel légitársaság helyi képviseletével kialakított korábbi együttműködésünk keretében lehetőséget biztosítottunk arra, hogy a március végén, Budapest és Bukarest között napi rendszerességgel elindításra kerülő járat további népszerűsítésére is sor kerüljön a résztvevők között egy két személyre szóló jegy kisorsolása révén.

 

A konferencián a RMÜE elnöke, valamint Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja előadást tartott az ország makrogazdasági helyzetéről, illetve a befektetések által igénybe vehető finanszírozási lehetőségekről, azok pénzügyi hátteréről. Radu Hanga, a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) elnöke  a román tőzsde tavaly szeptemberi, feltörekvő piacok közé emelésének köszönhetően megnyíló fejlődési és finanszírozási távlatokra irányította rá a figyelmet, míg a MOL Romania vezérigazgatója a cég által a piacon eredményesen megvalósított fenntartható növekedési modellt mutatta be, kitérve annak üzleti és a társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódó – az utóbbi időben egyre hangsúlyosabbá váló – vetületére is. Az esemény különleges meghívottjaként Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója az üzleti sikerek tapasztalatai alapján kulcsfontoságúnak tartott tényezőit vázolta fel. Az előadásokat követő panelbeszélgetés keretében a romániai piacon jelen lévő vállalkozók képviselői a befektetések sikeres megvalósításához vezető út nehézségeiről, a felmerülő kihívásokról és azokra adható válaszokról osztották meg nézeteiket a hallgatósággal.

Előadások

esemény támogatók